Boere en Polisie staan saam teen renosterstropery

Renosterboere van die Thabazimbi omgewing het op Dinsdag 6 Maart ‘n renostervergadering by die SAPD lesingslokaal bygewoon.

THABAZIMBI – Die tweede SAPD Renostervergadering vir 2012 is op Dinsdag 6 Maart by die lesingslokaal van Thabazimbi Polisiestasie gehou.

Die Polisie het met hierdie vergaderings ten doel om in noue samewerking met die omgewing se renosterboere ‘n sisteem op die been te bring wat hierdie tipe misdaad sal kan hokslaan.

Luitenant Kolonel Schmitz van Northam Polisiestasie het die leiding geneem tydens die vergadering en boere kon deurlopend insette lewer.

Kolonel Moseki het ook ‘n beurt gehad om waardevolle inligting aan die renosterboere deur te gee en het gesê dat daar ‘n groot probleem in Marakele Nasionale Park rakende renosterstropery heers. Sedert Oktober 2011 is daar reeds 10 renosters doodgemaak. Hy het gesê dat ‘n opgedateerde lys van renosterboere benodig word wat die SAPD sal help om renosterstropery in die omgewing te kontroleer.

Die Polisie het verder aan die renosterboere verduidelik dat toneelbewaring ‘n baie groot rol speel in die opsporing en suksesvolle arrestasies van renosterstropers. Waardevolle bewyse word verwoes wat dan verhinder dat die misdadigers opgespoor kan word.

Die SAPD het ook ‘n beroep gedoen dat die Privaat Sekuriteitsmaatskappye wat betrokke is by die renostersake die toneel dadelik aan die SAPD sal oorgee. Voorts het Kol Moseki dit duidelik gestel dat om renosterstropers aan te rand, ‘n kriminele oortreding is wat nie geduld mag word nie. Die oortreder kry in baie gevalle borgtog indien hy aangerand is, sodat hy eers tuis kan aansterk.

Die renosterboere vra vir sigbare polisiëring, meer patrollies in die “rooi” gebiede en dat daar ‘n enkele persoon in die polisie aangestel word om te kontak wanneer daar renosterprobleme opduik aangesien daar kosbare tyd verspil word om rond te skakel na die regte persoon. Dié persoon moet dan ook opgelei wees in renosterstropery ondersoeke en –tonele.

Die SAPD het weer op hul beurt vir die renosterboere gevra om onderlinge patrollies op die been te bring, veral snags en om meer bedag te wees op vreemde tekens by hul hekke en drade soos die bekende “oorlogstekens”. Mnr André Neethling van Thaba Tholo het ‘n beroep op renosterboere om nie onwettige emigrante indiens aan te stel nie, dit is reeds hierdie mense wat as informante optree. Hy het ook voorgestel dat ‘n werkbare aksieplan opgestel word en dat patrollies soveel as drie maal ‘n dag in Marakele gedoen word. Daarby saam is die bestuur van die heinings baie belangrik aangesien veldwagters dadelik onwettige aktiwiteite in die area sodoende kan waarneem.

Die volgende renostervergadering se datum sal in Kwêvoël bekend gemaak word.

 

Deur Estie Taljaard

estie@kwevoel.co.za