‘n Brief aan die Thabazimbi Munisipaliteit

Weet nie of julle bewus is dat ons nou die vierde groot krag onderbreking  in drie maande gehad het nie. Is julle bewus dat met die laaste onderbreking  julle mense van hulle Kersetes beroof het, deur nie beurt krag toe te pas nie. Daar is verskeie huishoudings wat van hulle goedere wat koud gehou moet word moes weggooi. Daar is slaghuise wat groot verliese gelei het deur julle onbevoegdheid en traak my nie agtige houding.

Minder as drie weke terug het dit julle 32 uur geneem om ‘n 11Kva kabel fout op te spoor en reg te maak. Die kragonderbreking het in die oggend gebeur en dit het julle tot 19:00 uur die aand geneem om ‘n kontrakteur van Vaalwater af in te roep sodat hy julle die fout kan uitwys, waar is die toerusting wat in Thabazimbi Munisipaliteit se besit moet wees om die fout uit te wys? Die fout is om 00:30 opgespoor waarna almal gaan slaap het en eers die volgende oggend met opgrawings begin is om die kabel oop te maak. Daar was 14 werkers om die kabel oop te grou maar net twee grawe en twee pikke (watter vermorsing van arbeid) toe ek daar aankom grou net een persoon en die ander 13 hou toesig. Daar is so aangeploeter tot na 16:00. Intussen is die kontrakteur wat die laswerk moet doen gekontak en meegedeel hy moet roer want die opgrawings is klaar gedoen dit was 07:00 die oggend, hy was net na 13:00 daar en gesit en tyd mors tot na 16:00 want die opgrawing is nog nie klaar gedoen nie, wat ons belasting betalers geld kos. Hy het die kabel gesny en my meegedeel dat hy sy werk nie kan waarborg nie want die kabel is vol water maar hy sal die las maak en hoop vir die beste. Die las is gemaak en krag aangeskakel die las hou darem nou nog.

My vraag is hoekom word Thaba se eie toerusting nie gebruik nie? Hoekom het ons munisipaliteit nie ‘n ambagsman wat op 11Kva kan werk nie? Hoekom vra hulle nie een van die myne in die omgewing vir hulp nie? Hulle sal met graagte help, want dit is hulle mense wat in die dorp sit sonder krag, daar is mense op al die myne in die omgewing met die nodige kwalifikasies.

Nou die volgende groot onderbreking is op 19/12/2011 net na 12:00 weereens is die kontrakteur vanaf Vaalwater ingeroep. Die keer is hy net na 18:00 die aand hier. Na sy ondersoek wys hy weer ‘n plek aan waar die fout is. Daar word deur die nag oopgegrou. Die oggend van 20/12/2011 het van die Amandelbult se ingenieurs departement se mense ook kom kyk wat is fout en hulle hulp aangebied. Tot almal se verbasing toe hulle begin toets is die fout nie waar die kontrakteur van Vaalwater gewys het nie maar heel op ‘n ander plek. Die kontrakteur wat die laswerk moet doen is ook hier almal wag dat die munisipaliteit hulle “backactor” moet bring om die gat oop te grou, maar die verteenwoordiger van die munisipaliteit het net verdwyn tussen neus en ore intussen verneem ons die “backactor” staan met ‘n pap wiel niks gaan gebeur nie. Nadat ek verskeie oproepe gemaak het na verskeie hoog geplaaste amptenare in die munisipaliteit (nie een is hier nie party is op ‘n konferensie ander op verlof en ander se foon is net afgeskakel, het die burgemeesteres darem ingegryp en gehelp). Die “backactor” het gearriveer en begin grou met ‘n paar helpers met grawe. So net na 19:00 is die kabel oop en getoets. Die fout is nie daar nie. Almal gaan slaap. Daar moet ‘n ander kontrakteur kom om die fout uit te wys met sy toerusting. Woensdagoggend 07:00 – die kontrakteur het al begin om die fout opsporing te doen. Net na 08:00 wys hy waar die probleem is, net so 10m onder die vorige probleem van ‘n week en ‘n half terug se area. Daar word  begin om oop te grou. So om en by 13:30 is die plek oop, jy kan op die kabel sien waar die skade is. Die kontrakteur van Rustenburg wat die laswerk moet doen arriveer en daar word begin met die voorbereiding vir die laswerk. Die ambagsmanne van Amandelbult help die kontrakteur en 16:30 is die kabel gelas. Die munisipaliteit se personeel moet die krag gaan aanskakel. Die krag kom so 17:20 aan net om na 25 minute weer uit te skop. Eskom se kragtoevoer het uitgeskop op oorlading. Na ‘n gesukkel het die krag uiteindelik so om en by 20:00 aangekom en aan gebly.

Die petalje het ‘n mooi volle 56 uur geneem om opgelos te word. Die probleem kan binne 8 uur opgelos word met die nodige kundige en gemotiveerde mense wat die munisipaliteit duidelik nie het nie.

Ek stel voor die senior bestuur van die munisipaliteit gaan sit en neem aksie  waar van toepassing. As dit hulle self is wat skuldig is moet hulle maar self bedank uit hulle poste, want hulle maak dat ons hulle almal sien as narre wat ‘n sirkus soek om in te werk.

Duidelik is die mense van Thabazimbi nou moeg vir die krag onderbrekings as jy na hulle houdings kyk toe hulle by die substasie aangekom het om te verneem hoekom die krag weer af is nadat dit 25 minute aan was. Daar was ‘n paar duidelike m@#%*ge mans en vrouens daar wat gedreig het die vrot vleis en groente gaan in van die munisipale amptenare se kantore land. Daar was raadslede wat verduidelik het daar is nie geld vir van die instandhouding wat gedoen moet word en toerusting wat gekoop moet word nie. Die antwoord is plaas die munisipaliteit onder administrasie.

Hoeveel van die mense weet daar was van 2004 af al drie forensiese ondersoeke na ongerymdhede gedoen en die uitslae word nie bekend gemaak nie. Wie word beskerm? Dis hoekom ons munisipaliteit in so ‘n gemors is want daar is persone wat weet niks gaan gebeur nie so “ek kan maak wat ek wil”.

Munisipaliteit Kersfees en Nuwejaar is verby begin julle werk doen en laat die volgende krag onderbreking nie weer so ‘n gemors wees nie. Thabazimbi se inwoners het vir julle gestem om in daai poste te wees so bring julle kant.

Kragtelose inwoner van Thabazimbi