Ry vir Glimlagte

Van en Belinda van Vuuren van Setaria wat pas 'n 9000 bekendstellingstoer vir die Blackbird Motorfiets Vereniging van SA se fondsinsamelingsprojek vir kinders wat met 'n haaslippie of oop verhemelte gebore is.

THABAZIMBI – ‘n Avontuurlustige leser het pas ‘n 10 dae rondomtalie toer deur Suid-Afrika agter die blad. Die doel van die toer wat Van van der Merwe en sy vrou Belinda van Setaria, aangepak het is om die projek “Ry vir Glimlagte” wat die Blackbird Vereniging van SA se projek bekend te stel. Die projek behels fonds insameling vir veral kinders in te samel wat met die sogenaamde haaslippie en oop verhemelte sindroom gebore is.

Van is die Streeksorganiseerder vir “Ry vir Glimlagte”. Sy streek strek vanaf Messina tot by Katu. Die bekendstellingstoer het afgeskop by Nelspruit. Maandag 10 Mei het hulle vanaf Thabazimbi verder gery. Daar was aanvanklik sewe motorfietse betrokke maar ‘n verdere twee fietse het later aangesluit.

Van vertel dat hulle soms tot 70 fietse bymekaar was. Die Honda Blackbird is ‘n unieke motorfiets waarvan die produksie reeds gestaak is. Die fiets het ‘n besondere forum geskep (soos die bekende Harley Davidson) vir die Blackbird Forum. Die fietse is in staat tot ‘n spoed van 300km/u plus.

Mediese spesialiste bied hulle dienste gratis aan vir pasiënte wat aan die haaslippie en oop verhemelte gebrek lei. Die gebrek is die vierde grootste defek ter wêreld en dit kom voor onder alle bevolkingsgroepe en rasse. Fondse word egter benodig om vir die medikasie te betaal wat gebruik word tydens so ‘n operasie en vir die nasorg van die pasiënt.

Wêreldwyd het veral kinders op die platteland, nie vryelik toegang tot mediese hulpbronne nie. Ideaal moet ‘n baba wat met so ‘n defek gebore is so gou moontlik na geboorte opereer word. Sonder die nodige hulp word sulke kinders gewoonlik deur die gemeenskap misken en verstoot.
Mense onttrek heel verstaanbaar uit die samelewing as gevolg van die defek. Sommige van hulle is in hospitale gekoppel aan ondersteuningstoerusting. Hulle kan byvoorbeeld nie self asemhaal nie. In sommige gevalle bestaan helfte van die gesig nie. Spesialiste bou die gesiggies op. Dan kan hulle weer glimlag.

Die operasies word nie net vir kinders aangebied nie maar volwassenes ook. Sekerlik een van die mees bevredigendste gesigte om te sien is om wanneer die pasiënt na afloop van die operasie in ‘n spieël kyk. Dan herken hulle hulself glad nie. Hulle kan weer glimlag en die lewe met ‘n heel ander benadering benader.

Na raming is sowat R70 000 tydens die toer ingesamel. Jy is die eienaar maar jy is nie die motorfiets se baas nie. Die Blackbird Vereniging van SA het reeds sowat R2,3 miljoen ingesamel vir mense met die onaanskoulike gebrek. Dit is ‘n menswaardige en lofwaardige projek wat ieder en elk se ondersteuning waardig is.

Dorpe wat tydens die 10 dae lange bekendstellingstoer aangedoen is: Nelspruit, Phalaborwa, Tzaneen, Messina, Alldays, Tom Burke, Ellisras, Thabazimbi, Rustenburg, Mafikeng, Kuruman, Upington, Pofadder, Springbok, Alexander Baai, Lambertsbaai, Melkbosstrand, Kaapstad, Kaap Agulhas, Mosselbaai, George, Port Elizabeth, Oos Londen, Port St. John’s, Port Edward, Durban, Richardsbaai, Kosibaai, Pongola, Piet Retief, Pretoria en Johannesburg.

Die Nasionale sameroeper Tony Page kan gekontak word by 084 288 0133.

Tobie Lombard