Bekende gesin in nag oorrompel en beroof

THABAZIMBI: “Keep quiet, we don’t want to harm you!” Met die woorde in sy ore het die jonge vader van twee klein kindertjies Maandagoggend omstreeks 4.30vm wakker geword toe ‘n gewapende rower bo-op hom gaan sit het. Die twee-en-dertigjarige Bakkies Eyres het in ‘n 9mm pistool se loop vasgekyk.

Bakkies se vroutjie, Elna (32), het wakker geskrik van ‘n verdagte lawaai by hulle huis se agterdeur. Hy het opgestaan in die sitkamer waar hy met die 2-jarige Lanatha geslaap het want die kind was knieserig. Hy het die buite ligte aangeskakel maar niks verdag opgemerk nie. Mnr. Eyres is terug bed toe en het weer aan die slaap geraak. Die volgende oomblik is ‘n pistoolloop in sy gesig gedruk.

Die rowers het die veiligheidshek by die agterdeur oopgebreek en die deur oopforseer. Kleine Wesley, die egpaar se driejarige seuntjie het rustig in sy kamer gelê en slaap. Terwyl die een boef Bakkies vasgepen het, het sy makker die huis deursoek. Selfone, waatlemoen verkope geld, ‘n dvd speler en die gesin se rekenaarskerm is gesteel.

Die hele duurte van die rooftog het die rowers Bakkies gemaan om stil te bly want hulle wou hulle nie seermaak nie. Elna Eyres het gemaak of sy slaap en sy is nie gesteur nie. Nadat die rowers die huis gestroop het is hulle vort. Bakkies het na ‘n familielid gejaag en vandaar is die polisie gekontak.

“Die blitsige en professionele optrede van Thabazimbi se polisie het my verstom” het Bakkies Eyres aan Die Kwêvoël gesê. Die sogenaamde Tekkie eenheid (spoorsnyer afdeling) se konstabels Dumo Mathlau en Momyamane het kort daarna een van die rowers in die digte bosse naby die BP vulstasie aangekeer.  Die egpaar se gesteelde horlosies is by die Mosambiekse burger gevind. Sy makker is steeds op vrye voet.

Tydens Die Kwêvoël se gesprek met Bakkies Eyres was hy vol lof vir Thabazimbi polisie. Hy bedank graag vir kapteine Phepelu (Misdaadvoorkoming), Nkobatzi (Bevelvoerder speurtak), inspekteurs Schoeman (Honde-eenheid – Nylstroom) en Natie Groenewald vir hulle bystand, flinke optrede en omgee. Die gesin bedank ook vir Lilly en Beatrix Niemandt vir hulle bystand.

Die personeel van Standard Bank word ook bedank vir die impromptu fondsinsameling wat hulle gehou het om die gesteelde kontant te vervang. Elna Eyres is verstaanbaar steeds erg getraumatiseer en Bakkies sê dat hy voel asof alles onwerklik is. “Om in die veiligheid van jou eie huis beroof te word is erg onmenslik en onwerklik” het hy gesê.

Bakkies is ‘n bekende werknemer van Autozone en  hy is ook ‘n bekende vryskut omroeper by Thaba Stereo 104.9FM Stereo wat saam met Roelf Odendaal, die mak Amerikaanse Afrikaanse Cowboy wat pas na sewe maande in Amerika, teruggekeer het, ‘n gewilde Saterdagaand program aangebied het.

Tobie Lombard