Almal moet water help bespaar

Hennie Pauw

THABAZIMBI – Die warmer weer het weer eens, soos in die verlede, Thabazimbi se waterprobleem onder die aandag van inwoners gebring. Terwyl sommige inwoners in die laerliggende gebiede na hartelus tuine besproei, is daar inwoners hoër op in die dorp en elders wat vir lang periodes geen water het nie.
‘n Brief van ‘n leser het verlede week in die Kwêvoël verskyn waarin hy gekla het oor die gebrek aan water in Uitbreiding 37 (verby Obaro, agter die Eskom store).
Volgens die klaer, JC Havenga, het sy gesin ‘n huis betrek in hierdie uitbreiding en vir ongeveer 5 weke was die watertoevoer baie bevredigend. Die afgelope 5 weke is daar egter slegs snags water. Hy was verplig om ‘n watertenk en drukpomp aan te bring by sy huis. Hy het ook sy bekommernis uitgespreek oor die feit dat die brandkrane, vir dieselfde rede, nie werk nie.
Volgens Havenga sou hy nie by Uitbreiding 37 ‘n huis gekoop het as hy geweet het van die waterprobleme nie. Die probleem kom egter nie net by hierdie nuwe uitbreiding voor nie. In Vierde Laan, byvoorbeeld, is daar dikwels nie water nie.
Dit blyk dat, as almal in die dorp saamstaan en water help bespaar, dit die inwoners in die buitewyke en hoër gebiede sal bevoordeel. Die belangrikste is dat tuine met oorleg natgegooi word. Op die uiterste 2 of 3 maal per week, sê Danie Stoltz, Siviele Koördineerder by die Munisipaliteit. En dan nie só dat water by die pad afloop nie. Hierdie praktyke kom veral voor by die laerliggende dele van Uitbreidings 5, 6 en 8. Hierdie inwoners ervaar nie die watertekort soos ander inwoners nie, en het waarskynlik nog nooit die nood gesien om spaarsamig met water te werk nie. Swembaddens gebruik ook baie water.
Volgens Joshua Motsoamane, woordvoerder van die Thabazimbi Munisipaliteit is die watervoorsiening aan Uitbreiding 37 ‘n groot uitdaging. As ‘n korttermynoplossing gaan die munisipaliteit ‘n 10 000 liter watertenk oprig met drukpomp en eenrigtingklep. Die tenk sal snags vol loop wannneer die waterverbruik in die dorp laag is en bedags water aan die huise in hierdie uitbreiding kan voorsien.