Bejaarde egpaar in plaasaanval ná arrestasie

Hannetjie en Joos Strydom van Thabazimbi sal waarskynlik die afgelope week in hul lewe eerder wil vergeet nadat Joos een nag in die tronk moes deurbring nadat ‘n klag van “rig van ‘n vuurwapen” teen hom gebring is en hulle drie aande later onder ‘n plaasaanval deurgeloop het.
Hannetjie en Joos Strydom van Thabazimbi sal waarskynlik die afgelope week in hul lewe eerder wil vergeet nadat Joos een nag in die tronk moes deurbring nadat ‘n klag van “rig van ‘n vuurwapen” teen hom gebring is en hulle drie aande later onder ‘n plaasaanval deurgeloop het.

THABAZIMBI – ‘n Eienaardige reeks voorvalle op die plot van  Hannetjie en Josias (Joos) Strydom, waaronder ‘n plaasaanval Sondagoggend 22 Maart op die Strydoms, word tans deur die Geoganiseerde Misdaadeenheid in Polokwane ondersoek.
Alles het begin op Woensdag 18 Maart toe die 70-jarige Hannetjie Strydom ‘n inwoner op die plot versoek het om haar huurkamer te verlaat nadat sy sedert Desember verlede jaar in gebreke gebly het om die huur te betaal. Agter haar was haar man, Joos, met sy pistool in sy hand. ‘n Woordewisseling het ontstaan en die huurder het Hannetjie uit die pad gestamp, waarna sy en haar “man” gewaarsku is dat hulle die volgende dag hul kamer moes ontruim.
Volgens Trudie van Rhyn, die Strydoms se dogter, het daar 8 polisiemanne later daardie aand, teen 23:00, by die plot opgedaag, Joos gearresteer en al die wapens gekonfiskeer asook ‘n juweelkissie. Joos het dié nag in die selle deurgebring.
Die volgende dag het Joos, geboei, in die hof verskyn op ‘n aanklag van rig van ‘n vuurwapen en is hy op waarskuwing vrygelaat.
Die juweelkissie is Vrydag aan hulle terugbesorg, met die verduideliking dat dit gekonfiskeer is, omdat die polisielede vermoed het dat daar patrone in is.
Drie oggende later, op Sondag 22 Maart, toe die Strydoms van die kerk af teruggekom, het vier mans, waarvan 3 gewapen was, die huis van die Strydom-egpaar ingekom om die kluis te beroof..
Volgens Trudie het die vier die sleutels van die kluis geëis, maar nooit vir wapens gevra nie, wel die kontant en juweelkissie in die kluis gesteel. Die feit dat hulle nooit na die wapens gevra het nie, sê Trudie, laat die indruk dat hulle bewus was dat die wapens gekonfiskeer was.
In die proses is Joos aan sy keel gegryp en gewurg en is beide sy en Hannetjie se bene met draadhangers en plastiekkabels vasgemaak. Hannetjie is ook deur die rowers rondgeklap.
‘n rukkie later het Trudie haar ouers vasgemaak aangetref toe sy en haar gesin, asook ds Kalfie Loots en sy vrou, op die plot arriveer. Die vier rowers het laat spaander, onder andere ook met Trudie se selfoon, en hulle is daar weg in ‘n rooi Opel Kadet. Trudie se man, Dewald, het hulle probeer agtervolg, maar sonder sukses.
Die vier mans is nog steeds op vrye voet.
Op navraag by die Thabazimbi polisie, het woordvoerder kapt Thapela, gesê dat die die polisie standaardoptrede gevolg het tydens die ondersoek van die klag oor die rig van die vuurwapen..
Volgens hom is dit ‘n ernstige klag en is daar aanvanklik slegs twee polisiemanne gestuur om die klag te ondersoek, nadat daar aan die lig gekom het dat daar nog vuurwapens in die kluis is, is die ander ses polisielede gestuur om die res van die wapens te konfiskeer. Dit blyk ook standaardprosedure te wees om iemand in hegtenis te neem na die klag van “rig van ‘n vuurwapen”. Alle plaasaanvalle word deur Georganiseerde Misdaadeenheid ondersoek.
Na die gebeure die afgelope week is die 70-jarige Hannetjie en 71-jarige Joos so getraumatiseer dat hulle berading ontvang en tans tuisgaan by hul dogter in die dorp. Hulle is ook nie seker of hulle kans sien om terug te keer na die plot waar hulle reeds 38 jaar lank woon nie, vertel Trudie.