Dink uit die boks

Ongeag die negatiewe houding in Suid-Afrika teenoor veral Suid-Afrikaans geskoolde mense wat hulle afdruk op die wêreldgemeenskap gemaak het, kan dit nie weggepraat of weg-gewens word nie.

Hier is daar verskeie persone. Sir Herbert Baker wat die Uniegebou ontwerp het, ’n ontwerp wat oorgevloei het na ander Engelse kolonies. Dr Chris Barnard wat die eerste chirurg was wat suksesvol ’n skenkerhart na ’n ander persoon oorgeplant het en meer op die kommersiële mark, die Creepy Crawley wat deur ’n Suid-Afrikaner van Italiaanse oorsprong ontwerp en wêreldwyd bemark is.

Die jongste toevoeging op die lys is Elon Musk wat sy skooljare aan Boys High in Pretoria voltooi het en pad gevat het na Amerika waar daar meer geleentheid was vir sy “uit die boks” denkwyse.

Hy het intussen die Tesla elektries-aangedrewe motor gelewer wat, buiten die fantastiese werkverrigting ook homself kan bestuur met die hulp van agt kameras, beter as wat enige mens dit kan doen. Sy Space-X projek waarmee hy, met sy herbruikbare vuurpyle wat hulself na die aanvanklike lansering sonder menslike hulp op ’n bepaalde plek kan land vir herwinning. Sy drome oor die Mars-sending sal nie een van ons oorleef nie, maar dit kan gedoen word.

Sy nuutste werkbare projek, ’n tonnelnetwerk vir selfbestuur-motors wat jou goedkoop teen ondenkbare snelhede, outomaties na jou bestemming kan neem.

En hier sit ons gewone mense en dink aan helikopters en vlieënde motorkarre.
Die negatiewe sy hiervan is dat daar soveel mense in veral die bemarkings-afdelings van besighede sit wat besef dat hulle hul teikenmark deur die internet moet bereik, maar steeds hul bemarking op die ou manier deur die gedrukte media wil doen. Dit terwyl almal deesdae met ’n koerant in die vorm van ‘n slimfoon in hul sakke rondloop.

Dink bietjie uit die boks en kyk wat internet-bemarking aan jou bied.

Toe ek in die sewentiger-jare in die ontwerpafdeling van Atlas Vliegtuigkorporasie gewerk het, het ek ook my drome gehad. Die grootste droom was om my notaboekie vol te skryf sodat ek die laaste karton-bladjie kon gebruik as papier om my ontwerp op te teken.

Hieronder is ondermeer ’n skets van die opleidingsvliegtuig wat die Harvard moes vervang (die Pilatus was nog nie eens op die toneel nie) – lank voordat die weermag daaraan gedink het om die Harvard vloot te onttrek en toe die Rooivalk steeds maar net ’n droom van my base was.
Al my sketse het nie as vliegtuie geëindig nie. So was daar my elektries-aangedrewe vragmotor, my voorstedelike motor en dan een wat nog al baie so die Ford DeLorean van Back to the Future lyk. Ek belowe hierdie sketse is lank voor die fliek gemaak is gedoen.

En uiteindelik het Kwêvoël meer sin gemaak.

Dink bietjie uit die boks en kyk wat internet-bemarking aan jou bied – waar kon ek nie gewees het nie?

Pieter Coetzee – Redakteur